Pelfin Voordeeldagen: Scoor nu alles van Pelfin met hoge kortingen!. Bekijk de: actie hier

  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Bestrijdingsmiddelen gebruiken in de tuin: 6 praktische tips

Bestrijdingsmiddelen gebruiken in de tuin: praktische tips

Zit u met de handen in het haar omdat een bepaalde ziekte of schimmel uw plantjes vernielt of het onkruid stevig begint te woekeren? Dan kunt u denken aan het toepassen van bestrijdingsmiddelen. Maar waar moet u op letten bij het gebruiken van bestrijdingsmiddelen? En wat zijn de belangrijkste do’s en dont’s als het aankomt op het gebruiken van bestrijdingsmiddelen? Wij tonen het aan de hand van een aantal handige tips.

Zorg voor diversiteit in de tuin

Door te zorgen voor diversiteit en balans in de tuin kunt u vaak al veel ongemak voorkomen. Een natuurlijk ecosysteem bestaat uit een ingenieus web van relaties tussen planten en dieren. De natuur produceert dus zelf al de nodige bestrijders en bestrijdingsmiddelen. Dieren als vogels, kikkers en padden ruimen bijvoorbeeld al veel kleine, potentieel schadelijke insecten op. Daarnaast trekt een tuin met veel soorten bloemen en/of groenten minder snel een belager van een specifieke soort aan. Een bekend voorbeeld is dat van de wortelvlieg en de preivlieg (uienvlieg). Door het samen planten van wortelen en uien/prei, is de kans groot dat de uienvlieg de wortelvlieg (en vice versa) verjaagt.

Gebruik plantenmengsels

Toch ontstaan er soms situaties waarin meer rigoureuze maatregelen nodig zijn om uw planten of oogst te beschermen tegen ongenode gasten. Er zijn bijvoorbeeld verschillende plantenmengsels die helpen bij het bestrijden van plaagbeestjes zoals rupsen en luizen.

Een extract maakt u van plantendelen en water. Kook de plantendelen (vers of gedroogd) in water en laat dit afkoelen. De mate van verdunning bepaalt vervolgens hoe sterk het extract is. Een flinke plaag, een probleem waar dus snel iets aan moet worden gedaan, is het beste te bestrijden met een matig verdund of onverdund extract. Gebruik het mengsel bij voorkeur niet op te hete en zonnige dagen. Verneveling van een extract op een plant kan dan namelijk leiden tot bladverbranding. Voorbeelden van populaire extracten zijn alsemextract (goed tegen rupsen en luizen) en brandnetelextract (vooral erg geschikt voor het bestrijden van luizen).

bestrijdingsmiddelen

Gier maakt u door verse of gedroogde plantendelen aan koud water toe te voegen en dit goedje in een emmer enige dagen tot weken te laten staan, eigenlijk tot het moment waarop de plantendelen zijn gaan rotten. Het water stinkt dan heel erg en kan vervolgens verdund of onverdund worden gebruikt.

Kies de juiste onkruidbestrijder

Onkruid tussen uw mooie planten of de tegels van het terras: het is een grote frustratie van veel tuinliefhebbers. Gelukkig zijn er genoeg manieren om snel van dat hinderlijke onkruid af te komen.

Roundup is een zeer effectieve onkruidbestrijder. Het is verkrijgbaar als spray en concentraat. Het concentraat moet wel eerst verdund worden voordat u het gebruikt. Er is ook een speciale Roundup-spray voor zeer hardnekkig onkruid.

Het is ook mogelijk om met behulp van speciale voegenkrabbers en –borstels zelf onkruid weg te halen.

Kijk naar het effect op specifieke soorten

Bestrijdingsmiddelen kunnen een uiteenlopend effect op verschillende soorten hebben. Voordat u een product aanschaft, is het dan ook verstandig om in kaart te brengen welke effecten een bepaald middel op bepaalde planten- en diersoorten heeft. Zo weet u ook zeker dat een bestrijdingsmiddel alleen afrekent met plaagsoorten en geen slagveld onder andere planten of dieren aanricht.

Lees het etiket goed

Lees voor het gebruiken van een bestrijdingsmiddel altijd goed de instructies die op het etiket staan. Zo bent u altijd op de hoogte van de juiste wijze van toepassen, de eventuele risico’s en de persoonlijke voorzorgsmaatregelen die u in acht moet nemen. Dit geldt ook voor eventueel gebruikte spuitapparatuur.

Wees zuinig met chemische bestrijdingsmiddelen

Probeer het gebruik van bestrijdingsmiddelen te matigen. Vertrouw bij voorkeur op natuurlijke bestrijders of biologische bestrijdingsmiddelen. Zijn chemische bestrijdingsmiddelen toch nodig om van een plaagsoort af te komen? Gebruik dan de minimale doses die voldoen om het probleem op te lossen.

Gerelateerde artikelen

Wat kan je doen in de tuin tijdens de herfst? Handige tips en ideeën

Dit is dé periode om je tuin een opfrisbeurt te geven en voor te bereiden op de herfst en winter.… Lees verder

Alles over cortenstaal kantopluiting

Na het lezen van dit blog weet je alles over cortenstaal, waarvoor je de cortenstaal kantopsluiting kan gebruiken en hoe… Lees verder

Grind aanleggen: stap voor stap

Nu je hebt gekozen voor grind, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! We leggen je… Lees verder