Houtpellets in de actie! Beschikbaar per hele of halve pallet + speciale afhaalkorting. Bekijk de: actie hier

  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Gazon onderhouden: houdt uw gazon piekfijn met deze onderhoudstips

Veel tuinen worden gesierd door een mooi gazon. Een piekfijne grasmat ligt er echter niet zomaar, daar zit veel werk in. Het onderhouden van een gazon kost tijd en moeite, maar levert natuurlijk een prachtig plaatje op. Om u op weg te helpen bij het onderhouden van uw gazon delen we in deze blog een aantal tips. Met deze tips kunt u binnen de kortste keren weer genieten van een prachtig mooi gazon.

Tips voor het onderhouden van uw gazon

Ieder jaar zijn er enkele belangrijke onderhoudstaken die u moet uitvoeren om uw gazon in gezonde conditie te houden. Dit is niet moeilijk, maar u moet het wel weten. Daarom delen we in deze blog een aantal belangrijke tips die u kunt toepassen bij het onderhouden van uw gazon. Vragen of onduidelijkheden? We horen het natuurlijk graag.

Aarde

Gazon bemesten

Het is belangrijk om uw gazon jaarlijks te bemesten. Door het bemesten van uw gazon wordt het gazon groener, gezonder, voller en zal het gras beter groeien. Ook zorgt bemesting voor minder groei van onkruid en mos.

We adviseren onze klanten om het gazon om de 6 a 8 maaibeurten te bemesten. Maaien put het gazon namelijk uit, bemesting zorgt ervoor dat de voedingsstoffen die het gras nodig heeft weer worden aangevuld. Ook wanneer er veel regen is gevallen kan het gras voedingsstoffen missen en is het verstandig om het gazon opnieuw te bemesten.

Welke mest moet ik gebruiken?

U kunt het gazon het beste bemesten met organische mest. Natuurlijke/organische meststoffen verrijken de bodemstructuur en gaan langer mee dan kunstmeststoffen. Ook kan het gras wanneer u het na het maaien bemest niet ‘verbranden’, zoals dat bij kunstmest wel het geval is. Lees meer over welke meststof het beste past bij uw ondergrond.

Hoe vaak moet ik mijn gazon bemesten?

Het gazon kunt u het beste drie keer per jaar bemesten. De eerste keer in maart/april, de tweede keer in mei/juni en vervolgens nog een keer in het najaar. Als het nodig is kunt u het gras ook in de zomer nog een keer bemesten.

Hoe bemest ik mijn gazon?

Bemesten kunt u doen met de hand of een speciale strooiwagen. Als vuistregel wordt vaak een kilo mest per 10 m2 gazon gehanteerd. Wanneer het gazon tijdens het bemesten droog is, moet u het daarna besproeien met water om ervoor te zorgen dat alle meststoffen goed in de bodem terechtkomen.

Gazon maaien

  • Vanaf maart is het verstandig om met enige regelmatig uw gazon te maaien. Hiermee houdt u het gras mooi en gezond.
  • In het voorjaar kan het gras iedere week worden gemaaid.
  • In de zomer volstaat eens in de twee weken om te maaien.
  • Aan het einde van de zomer is het gebruikelijk elke week te maaien.

Hoe vaak maaien nodig is kan nog wel per grassoort verschillen. Ook uw eigen voorkeur voor kort of lang gras speelt natuurlijk een rol.

Waarom is maaien zo belangrijk?

Er zijn meerdere redenen waarom maaien belangrijk is. Ten eerste is het natuurlijk gewoon mooier om een strak gazon te hebben. Maaien is echter ook nodig om het gazon strak en gezond te houden. Wanneer u het gras laat verwilderen, is er een grotere kans op kale plekken en de groei van onkruid en mos. Langer gras heeft veel meer moeite met groeien en wordt daardoor ook dunner.

Tot welke grashoogte kan ik het beste maaien?

Het gras kunt u het beste tot een hoogte van 3 a 4 centimeter maaien. Korter gras verhoogt de kans op uitdroging en slijtage. Droogte is een van de veroorzakers van kale plekken in het gras, die weer als gevolg hebben dat mos en onkruid kunnen groeien. Dit kunt u voorkomen door het gras op de goede hoogte te maaien. Net nieuw gras ingezaaid? Maai pas voor het eerst wanneer het gras hoger is dan 10 centimeter!

Gazon

Verticuteren

In ieder gazon groeit een zogenaamde viltlaag. Deze laag bestaat uit mossen en dode grassen en is daarom ongewenst. Het weghalen van de viltlaag noemen we verticuteren. Dit kunt u met de hand of mechanisch doen. Met de hand bent u wel even bezig, dus we raden aan om gebruik te maken van een speciale verticuteerhark of verticuteermachine. Het gebruik van hulpmiddelen voorkomt ook dat u veel moet bukken om de viltlaag te verwijderen.

Verticuteren is nodig omdat ieder gazon een viltlaag kent. Zo’n laag is niet direct problematisch, want gras kan wel tegen wat mos, maar moet niet te groot worden. In dat geval kan de laag ervoor zorgen dat het gras stikt. Bij een te dikke viltlaag kan het gras geen licht, water en lucht meer krijgen en kan het gras zelfs afsterven.

Lees meer over het verticuteren van uw gazon.

Gazon herstellen na droogte

De afgelopen zomer heeft Nederland lange periodes van droogte gekend. Grote kans dat uw gazon hier een flinke klap van heeft gehad. Zeker wanneer u niet iedere dag heeft gesproeid, is uw gras wel aan enkele onderhoudswerkzaamheden toe.

Wat te doen met geel gras?

Het is belangrijk om te weten dat geel gras niet per definitie dood is. Zeker wanneer u in de rest van het jaar goed voor het gazon heeft gezorgd, is de kans groot dat de wortels van het gele gras nog gezond zijn. Hier kunt u achter komen door een stuk gras uit de grond te trekken. Zit het stevig vast? Dan is het gras nog gezond en zal het na wat sproeiwerk en regenbuien weer groeien en groen worden.

Geel gras weer groen maken

Is het gras door droogte geel en dun? Dan kunt u er beter niet over lopen. Ook is het niet verstandig om verdord gras te maaien. Dit kunt u pas weer doen wanneer het gras 8 a 9 centimeter is gegroeid. Ook bemesten kunt u tijdens droge periodes beter niet doen.

Het is goed om te weten dat het gras geel en dun wordt met een reden. Het gras gebruikte alle energie namelijk om de wortels in leven te houden. Laat het gele gras dus altijd even met rust en begin zoals beschreven langzaamaan weer met maaien en bemesten. Wel is het altijd verstandig om onkruid uit het gras te verwijderen!

Gerelateerde artikelen

Wat kan je doen in de tuin tijdens de herfst? Handige tips en ideeën

Dit is dé periode om je tuin een opfrisbeurt te geven en voor te bereiden op de herfst en winter.… Lees verder

Alles over cortenstaal kantopluiting

Na het lezen van dit blog weet je alles over cortenstaal, waarvoor je de cortenstaal kantopsluiting kan gebruiken en hoe… Lees verder

Grind aanleggen: stap voor stap

Nu je hebt gekozen voor grind, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! We leggen je… Lees verder