Houtpellets in de actie! Beschikbaar per hele of halve pallet + speciale afhaalkorting. Bekijk de: actie hier

  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Haardhout opslaan: tips voor het bewaren van droog hardhout

Haardhout is zeker in de wat koudere maanden van het jaar, wanneer de kachel geregeld brandt, van onschatbare waarde. De manier waarop u het hout opslaat, bepaalt mede de kwaliteit van het uiteindelijke brandmateriaal. Door het haardhout op de juiste manier op te slaan, zorgt u er onder andere voor dat het materiaal droog blijft en niet gaat schimmelen. Maar wat is uiteindelijk de beste manier om haardhout te bewaren? En wat zijn de belangrijkste aandachtspunten die u in het oog moet houden. Wij vertellen het u.

Binnen opslaan

Haardhout

Een goede plek om haardhout binnen op te slaan is bijvoorbeeld de garage. Die is in de meeste gevallen namelijk warm genoeg en redelijk goed geïsoleerd. Vooral dat laatste is belangrijk, want het hout mag niet nat of (te) vochtig worden. Als dit wel gebeurt, zal het materiaal niet meer goed branden. Doodzonde natuurlijk als u net een groot pakket heeft besteld om in de openhaard op te stoken. Sla haardhout liever niet op in de garage als het vochtigheidspercentage van het materiaal hoger is dan 20 procent.

Haardhout bewaren in de buitenlucht

Hoewel vaak wordt gedacht dat haardhout per definitie binnen bewaard moet worden, klopt dit niet. Sterker, het is meestal een beter idee om het hout in de buitenlucht te stallen. Hout droogt in de praktijk namelijk het beste onder invloed van natuurlijke krachten als de wind en zon. De beste plek is vaak een overkapping in uw tuin. Het voordeel van een dergelijke opslagplaats? De wind krijgt voldoende gelegenheid om door het haardhout heen te waaien, waardoor de brandstof voor uw kachel goed droog blijft.

Sapstromen in vers hout

Vers gekapt hout gekapt wordt heeft meestal een vochtigheidspercentage van rond de 50% (afhankelijk van de exacte houtsoort). Die vochtigheid wordt veroorzaakt door de sapstromen die door de levende boom lopen. De sapstromen hebben na het vellen van de boom tijd nodig om volledig af te sterven en te drogen (afhankelijk van de houtsoort 1 tot 2 jaar). Als vers hout in een geïsoleerde, niet geheel droge ruimte wordt opgeslagen is de kans groot dat het hout uiteindelijk gaat spochten of schimmelen.

Boven de grond

Haardhout

Sla haardhout altijd minstens een centimeter of tien boven de grond op. Zo krijgt vocht veel minder kans om het materiaal te bereiken en in het hout te trekken. Leg bijvoorbeeld een pallet of een paar balken onder de houtstapel om dit doel te bereiken. Vermijd daarentegen stenen of zand als ondergrond voor het haardhout. Let er verder goed op dat het haardhout niet te diep wordt gestapeld. Leg dus maximaal twee blokken in de diepte en de rest in de breedte. Anders heeft de wind geen mogelijkheid om door uw haardhout te waaien en bereikt het zonlicht de onderste houtblokken ook niet of nauwelijks.

Conclusie

Kort samenvattend zijn er dus een paar belangrijke aandachtspunten waar u op moet letten bij het opslaan van haardhout.

  • De ideale stek om het hout op te slaan is een mooi en overkapt plekje in de tuin. Zo kan de wind erbij en wordt het hout sneller droog. De garage kan ook, maar is toch een minder ideale opslagplek.
  • Bewaar het haardhout circa tien centimeter boven de grond, bij voorkeur op een pallet of set balken.
  • Stapel het hout in de breedte in plaats van in de diepte. Zo komt er minder snel vocht bij en bereikt de wind alle hoekjes van de houtstapel.
  • Leg de open kant niet richting het zuidwesten. Uit die richting valt doorgaans namelijk de meeste regen.

Gerelateerde artikelen

Wat kan je doen in de tuin tijdens de herfst? Handige tips en ideeën

Dit is dé periode om je tuin een opfrisbeurt te geven en voor te bereiden op de herfst en winter.… Lees verder

Houtsnippers of boomschors onder een speeltoestel?

Houtsnippers of boomschors kopen voor onder je speeltoestellen? Houtsnippers en Franse premium boomschors zijn allebei erg geschikt als valdempende ondergrond… Lees verder

Mulch: Wat is het precies en waarom is het zo goed voor mijn tuin?

Mulch, mulch, mulch! We houden er zo van. Het is goed voor de aarde en het ziet er goed uit… Lees verder