Vanwege succes verlengd t/m 22 september: Zomer Deals. OP=OP. Bekijk de: actie hier

BTW
Recent toegevoegd
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Wat kan je doen in de tuin tijdens de herfst? Handige tips en ideeën

Dit is dé periode om je tuin een opfrisbeurt te geven en voor te bereiden op de herfst en winter. Met een paar slimme ingrepen zorg je ervoor dat je tuin niet alleen beschermd de winter doorkomt, maar er ook prachtig uitziet. Hier zijn enkele tips om je tuin herfstklaar te maken:

Bescherm je planten met boomschors

Boomschors is een ideale manier om je planten te beschermen tegen de kou. Het werkt als een warme deken voor de bodem, houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen de vorst. Boomschors blijft lang liggen, waardoor het niet veel onderhoud vereist.

Maar boomschors is niet alleen praktisch – het ziet er ook nog eens prachtig uit. Gebruik het voor nette paden, speelhoeken of om borders mooi af te werken. En met de verschillende soortenboomschors kun je altijd de perfecte match vinden voor jouw tuin.

Houtsnippers weren onkruid en bieden bescherming tegen de kou

Houtsnippers bieden net als boomschors bescherming voor je planten, vooral tijdens de koudere maanden. Ze helpen de bodemtemperatuur stabiel te houden en houden onkruid op afstand. Houd er wel rekening mee dat houtsnippers minder lang meegaan dan boomschors, waardoor je ze vaker moet aanvullen.

Qua uitstraling geven houtsnippers je tuin een natuurlijke, warme sfeer. Ze zijn in verschillende varianten en kleuren verkrijgbaar, zodat je je tuin een frisse, levendige uitstraling kunt geven.

Geef je bodem een boost voor de koude wintermaanden

Voor een tuin die klaar is om de winter te doorstaan, is goede tuingrond essentieel. Door in de herfst een nieuwe laag tuingrond toe te voegen, verrijk je de bodem en geef je je planten een voedzame basis om de koude maanden door te komen. De bodem blijft luchtig en vruchtbaar, wat zorgt voor een vliegende start van het volgende groeiseizoen.

Snoeien, voor een sterke start in het voorjaar

De herfst is een uitstekende tijd om te snoeien en je tuin voor te bereiden op het voorjaar. Hier zijn een paar planten die nu wel wat aandacht kunnen gebruiken:

  • Bladverliezende heesters: Heesters zoals vlinderstruiken en hibiscus profiteren van een herfstsnoei. Verwijder de dode takken en breng ze weer in vorm.
  • Fruitbomen: Appel- en perenbomen kunnen hun dode en zieke takken missen alskiespijn.Door ze nu te verwijderen, geef je de boom ruimte om in het voorjaar volop vrucht te dragen.
  • Rozen: Knip uitgebloeide bloemen en zwakke takken weg. Zo blijven je rozen gezond en bloeien ze volgend jaar weer in volle glorie.
  • Heggen: Heggen houden van een beetje structuur. Een herfstsnoei zorgt ervoor dat ze netjes de winter in gaan en voorkomt dat ze te wild worden.

Maak je eigen herfstcompost

De herfst is een perfecte tijd om je tuin te verrijken met organisch materiaal dat vanzelf ontstaat tijdens deze periode. Bladeren die van de bomen vallen, afgestorven plantenresten en ander tuinafval kunnen eenvoudig worden omgezet in voedzame compost. Deze natuurlijke materialen verbeteren de bodemstructuur en geven geleidelijk voedingsstoffen af, waardoor je planten sterker de winter ingaan.

  • Herfstbladeren: In plaats van ze weg te gooien, kun je herfstbladeren gebruiken als mulch of toevoegen aan de composthoop. Ze breken langzaam af en verbeteren de bodem.
  • Plantenresten: Snoeiafval en afgestorven bloemen en stengels kunnen ook op de composthoop. Ze leveren waardevolle voedingsstoffen die de bodem vruchtbaar maken.
  • Grasresten: Na het laatste maaien van je gazon in de herfst, kun je de grasresten gebruiken om je compost te verrijken.

Door deze natuurlijke materialen in te zetten, creëer je gezonde, voedingsrijke grond voor het volgende groeiseizoen.

Bloembollen planten voor een kleurrijke lente

Wil je in het voorjaar genieten van kleurige bloemen? Plant je bloembollen dan nu. Tulpen, narcissen en krokussen kun je in de herfst de grond in stoppen, zodat ze in de lente de show stelen. Met goede potgrond geef je je bloembollen de beste start voor een prachtig voorjaar.

Gerelateerde artikelen

Wat is de beste bodembedekker tegen onkruid?

Het creëren van een prachtige, onderhoudsvriendelijke tuin begint met de juiste bodembedekking. Bodembedekkers spelen een belangrijke rol in onkruidbestrijding, vochtbehoud en het… Lees verder

Meer biodiversiteit in je tuin

In de hedendaagse tuin wordt biodiversiteit steeds belangrijker. Niet alleen draagt het bij aan een gezondere, meer veerkrachtige tuin, maar… Lees verder

Hoe leg ik een pad aan met boomschors of houtsnippers?

Een pad van kiezels, stenen of tegels past natuurlijk niet in een groene tuin met een natuurlijke uitstraling. De moderne… Lees verder