Pelfin Voordeeldagen: Scoor nu alles van Pelfin met hoge kortingen!. Bekijk de: actie hier

  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Hoe gebruik ik houtas als meststof in de tuin?

Een kachel produceert uiteraard as. Een afvalstof, zo zou je op het eerste gezicht misschien denken. Toch is het zonde om houtas gewoon weg te gooien. Het materiaal herbergt namelijk nog opneembare materialen en kan daarom in principe prima worden gebruikt als meststof in een tuin of moestuin. Maar het gebruik van as als meststof gaat wel gepaard met een paar belangrijke do’s en dont’s. In dit artikel laten we zien hoe en onder welke voorwaarden u houtas kunt gebruiken in de (moes)tuin.

Groeizaam materiaal

houtas

As van verbrand hout is vaak goed voor de tuin. Het materiaal vormt namelijk een rijke bron van kalk, kalium en sporenelementen. Goed nieuws voor de tuinliefhebber, want veel planten hebben deze stoffen nodig om gezond te blijven, goed te groeien en een gezonde knopontwikkeling en bloei door te maken. Stoffen als fosfor en kalium bevorderen bovendien de winterhardheid van planten. Hoewel de precieze samenstelling van as natuurlijk deels afhangt van het type hout dat u gebruikt, bevat het spul meestal 25 tot 45 procent kalk, circa 10 procent kalium en kleinere concentraties sporenelementen en mineralenverbindingen zoals ijzer, magnesium, zink, koper, mangaan en molybdeen.

Het verzamelen van houtas

Het vroege voorjaar is het beste moment (het groeiseizoen van de meeste planten) om de in het kachel- en haardseizoen verzamelde houtas in de tuin uit te strooien en in te harken. Omdat as snel oplost in water, is het zaak om het materiaal droog te bewaren. Dit kan bijvoorbeeld in een klassieke metalen (afval)emmer met deksel. Stook wel alleen as van schoon hout zonder verfsporen. Ook geïmpregneerd hout is geen goede optie. Dit hout bevat namelijk talloze chemische verbindingen die niet goed zijn voor de planten in uw tuin. De as van steenkool is eveneens niet zo geschikt voor uw tuin of moestuintje.

De beste houtsoorten

Maar welke houtsoorten zijn het meest geschikt als as voor uw tuin? Harde houtsoorten zoals eik, esdoorn en beuk leveren door de bank genomen de hoogste concentraties mineralen. De as van zachtere houtsoorten zijn ook prima bruikbaar, maar bevatten wat minder mineralen en voedingsstoffen voor tuinplanten.

Aandachtspunten bij het gebruiken van as

Goed doseren is belangrijk bij het gebruiken van houtas in de tuin. Omdat houtas erg geconcentreerd is, valt het aan te raden om het materiaal niet in al te grote hoeveelheden te gebruiken. Zorg er ook voor dat de houtas zo weinig mogelijk dioxines bevat. Dat kan door te stoken met droog en zuiver hout en middels een goede luchttoevoer en hoge verbrandingstemperatuur een volledige verbranding in de hand te werken.

Houtas tegen ziektes en schadelijke dieren

houtas

Houtas kan ook een handig wapen zijn in de strijd tegen plantenziektes en potentieel schadelijke dieren als slakken. Het zoutgehalte in de as weert bijvoorbeeld slakken en engerlingen, beestjes die zich graag tegoed doen aan uw tuinplanten. Nog een voordeel van houtas is dat het de ph-waarden in de grond en in uw compost kan verhogen. Het mineraal kalk zorgt hier namelijk voor. Bodems met een te zure grond kunnen dus zeker een extra voordeel halen uit houtas. Hebt u een ph van 6.5 tot 7 of hoger? Gebruik dan geen as in uw (moes)tuin. Houtas kan bovendien de ph-waarde van uw grond en compost verhogen. Als uw tuinbodem al een hoge zuurgraad heeft, is het niet verstandig om houtas te gebruiken. U kunt in dat geval een kaliummeststof toepassen die geen kalk bevat zoals bijvoorbeeld patentkali. Houtas is daarnaast ook een prima middel tegen knolvoet bij veel koolsoorten.

Conclusie

Zoals we hebben gezien kan houtas bijdragen aan een mooie en gezonde tuin. Het materiaal bevat waardevolle stoffen waar uw planten zeker van zullen profiteren. Het loont zich dus om de as te verzamelen en met beleid te hergebruiken!

Gerelateerde artikelen

Wat is het verschil tussen compost en potgrond?

Compost en potgrond zijn componenten die bijdragen aan de groei en gezondheid van planten. Hoewel ze vaak door elkaar worden gebruikt, hebben… Lees verder

Alles over cortenstaal kantopluiting

Na het lezen van dit blog weet je alles over cortenstaal, waarvoor je de cortenstaal kantopsluiting kan gebruiken en hoe… Lees verder

Grind aanleggen: stap voor stap

Nu je hebt gekozen voor grind, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! We leggen je… Lees verder