Pelfin Voordeeldagen: Scoor nu alles van Pelfin met hoge kortingen!. Bekijk de: actie hier

  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Hoe vermijd je het kopen van slechte houtpellets?

Houtpellets zijn er in verschillende soorten en maten. Over het algemeen zijn er twee verschillende soorten:

Welke pellets je ook koopt, je wilt er altijd voor zorgen dat je de juiste koopt. Daarnaast ook dat je kwalitatieve pellets koopt. Waar moet je dan op letten om ervoor te zorgen dat je geen slechte houtpellets koopt? We nemen het in deze blog met je door, dus lees gauw verder!

Keurmerk of geen keurmerk op je pellets

Op de verpakking en websites staat vaak aangegeven of houtpellets het EN+ en/of DIN+ keurmerk hebben. Om zeker te zijn van goede kwaliteit houtpellets, zijn deze keurmerken in het leven geroepen. De keurmerken garanderen de kwaliteit en duurzaamheid van houtpellets.

Het DIN+ keurmerk staat garant voor het feit dat pellets gemaakt zijn van onbehandeld en schoon hout, wat milieuvriendelijk is. Het keurmerk is in het leven geroepen door de Duitse organisatie TUV.

Het ENplus A1/A2 keurmerk is daarentegen een Europees initiatief. Dit keurmerk staat garant voor herleiding van de gehele keten van hout tot houtpellet. Houtpellets verkrijgen dit keurmerk pas als het asgehalte minder is dan 0,7% en de verbrandingswaarde minimaal 4,7 kWh is per liter.

Kies je voor houtpellets, let dan dus op bovenstaande keurmerken. Meer weten over deze keurmerken? Lees dan ook onze blog over pellet keurmerken.

pellets-keurmerken

De kwaliteit van houtpellets zonder keurmerk

Allereerst, bij het gebruik van pellets zonder keurmerk loop je risico dat er storingen in de pelletkachel optreden door vervuiling. Dit is het vaak het geval, doordat ze veel as produceren en doordat ze klein zijn en de zuurstofaanvoer belemmeren. Hier lees je verderop meer over. Daarnaast worden houtpellets zonder keurmerk vaak gemaakt van behandeld hout, waardoor er geen zuivere verbranding plaatsvindt en er extra gassen vrijkomen. Ook zal de calorische waarde anders zijn.

Wat is de calorische waarde?

Deze waarde geeft aan hoeveel warmte de houtpellets produceren. Hoe logisch het ook lijkt, een hogere calorische waarde is niet per se het beste. Daarom adviseren we houtpellets met een calorische tussen de 4,6 en 5,3 kWh, welke zijn aan te merken als kwalitatieve houtpellets.

De grootte van houtpellets

Het is belangrijk dat houtpellets de juiste grootte hebben voor een efficiënte werking van je pelletkachel. Als de houtpellets te groot zijn, kunnen ze niet goed door het toevoersysteem van de kachel stromen en dit is natuurlijk een probleem. Aan de andere kant kunnen te kleine pellets het ventilatiesysteem van de kachel verstoppen, wat leidt tot vermindering van de prestaties. Het juiste formaat pellet is dus erg belangrijk voor jouw kachel, bij Bustotaal vind je altijd de juiste houtpellets.

De afmetingen van houtpellets variëren, maar hebben over het algemeen standaardafmetingen. De meest gangbare afmetingen voor houtpellets zijn:

  1. Een diameter tussen de 6 en 8 mm.
  2. Een lengte tussen de 10 en 30 mm.

Deze standaardafmetingen zorgen ervoor dat de pellets gelijkmatig en efficiënt worden verbrand in apparaten die zijn ontworpen voor het gebruik van pellets als brandstof.

Vochtigheidsgraad van houtpellets

De hoeveelheid vocht in een houtpellet heeft invloed op de prestatie. Pellets met een lager vochtpercentage genereren meer warmte en verbeteren ook het rendement van de pelletkachel. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan het vochtpercentage van je houtpellets. Een goed vochtpercentage is minder dan 10%. Bekijk de specificaties van onze pellets op de productpagina om erachter te komen wat het vochtpercentage is. De witte pellets van Pelfin hebben een vochtpercentage van minder dan 10%.

Het asgehalte van houtpellets

Bij de verbranding van houtpellets komt as vrij. Hoe minder as er vrijkomt bij de verbranding, des te minder vaak je jouw pelletkachel schoon hoeft te maken. Witte pellets produceren over het algemeen de minste as.

Wat is het verschil tussen witte en bruine pellets?

Het belangrijkste verschil tussen witte en bruine houtpellets ligt in de grondstoffen die worden gebruikt voor de productie en de kleur van het resulterende materiaal. We zetten hieronder de belangrijkste verschillen voor je op een rij:

Grondstoffen:

  • Witte pellets bestaan uit zuiver zachthout en worden meestal gemaakt van dennen- of essenhout.
  • Bruine pellets worden vervaardigd uit een mix van verschillende soorten hard- en zachthout, vaak van eikenhout.

Kleur:

  • Witte pellets hebben een lichtere kleur, vanwege het gebruik van zuiver zachthout zonder schorsdeeltjes.
  • Bruine pellets hebben een natuurlijke bruine kleur, mede doordat ze zaagsel bevatten dat afkomstig is van schors.

Wil je meer weten over de verschillen tussen beide pellet soorten?
Lees dan ook onze blog: “Witte of bruine pellets kopen: wat zijn de verschillen?

witte en bruine houtpellets

Tip: een leuke test!

Wil je zelf houtpellets testen om te voorkomen dat je slechte houtpellets koopt? Dit doe je gemakkelijk zelf met deze onderzoekjes:

  • Hardheidsonderzoek: Plaats de houtpellets in een paar centimeter water. Hoe sneller de pellets het water opnemen, hoe minder lang ze zullen branden.
  • Onderzoek as: Als je na verbranding in jouw pelletkachel weinig zwarte as vindt, heb je houtpellets van hoge kwaliteit.

Waarom raden we aan om witte houtpellets te kopen?

  • Het percentage as van witte pellets is lager dan van bruine pellets. 
  • Schone verbranding.

Waarom raden we aan om bruine houtpellets te kopen?

  • Ze zijn voordeliger in aanschaf dan witte houtpellets.
  • Bruine pellets branden heter en hebben daarmee een hogere warmteopbrengst dan witte houtpellets.

Ons assortiment houtpellets

Gerelateerde artikelen

Wat is beter, Pinikay of RUF?

Als de bladeren weer van de bomen vallen en de avonden kouder worden, is er niets zo gezellig als de… Lees verder

Wat is goedkoper: haardhout of briketten?

Nu de temperatuur daalt en de dagen korter worden, wordt het steeds aantrekkelijker om een gezellig haardvuur aan te steken.… Lees verder

Hoeveel bespaar je ten opzichte van gas met een pelletkachel in 2024?

Als je overweegt om een pelletkachel aan te schaffen, ben je niet de enige. Met de stijgende energieprijzen en de… Lees verder