Tijdelijk: Grootse korting op bijna alle big bags! Lees de voorwaarden

Welk hout kun je het beste branden?

De zomer staat voor de deur en dat is traditioneel de tijd dat we ‘s avonds lekker lang buiten blijven. In Nederland wordt het al

snel fris, dus een kampvuur is dan geen overbodige luxe. Maar welke houtsoort brandt het best? Dat ligt een beetje aan wat u met het vuur wilt bereiken.

Een goed gestookt houtvuur kan hoge temperaturen bereiken. In de ideale situatie zelfs tot de 1100 graden celcius. De warmte die een vuur kan bereiken verschilt sterk per houtsoort. Ook de duur dat het kampvuur brandt verschilt per houtsoort. Om u op weg te helpen bespreken we in deze blog verschillende soorten hout. Hopelijk kunt u dan een goede keuze maken voor uw zomerse houtvuur.

Soorten hout

Voor uw houtkachel kunt u verschillende soorten hout gebruiken. Iedere soort kent zijn eigen eigenschappen. Deze hebben invloed op ondere andere de tijd dat het kan branden en de temperatuur die het vuur kan bereiken. Ook moeten sommige soorten hout erg lang gedroogd worden, terwijl dat voor anderen juist weer niet geldt. Alle soorten stookhout zijn overigens geschikt voor zowel de houtkachel als de openhaard.

We bespreken een aantal veelgebruikte soorten hout:

Beuken- en essenhout

Beuken- en essenhout zijn makkelijk te vinden houtsoorten die bovendien erg geschikt zijn om mee te stoken. Het is hard en taai en zorgt daardoor voor een goede verwarming en veel warmte. Goed voor koude avonden dus! De houtsoorten geven ook mooie en hoge vlammen. Daarbij drogen ze snel, zodat je daar niet al te lang op hoeft te wachten.

Haardhout

Berkenhout

Ook het berkenhout is erg geschikt om een mooi vuurtje mee te maken. Berkhout geeft door zijn schone verbranding weinig vervuiling aan het rookkanaal. Het is zuiver hout, dat wel enige last kan hebben van paddestoelengroei. Vooral de schors van berkenhout vat erg snel vlam. maar het hout is daarom ook vrij snel opgebrand.

Elzenhout

Elzenhout is een goed brandbare, lichte houtsoort die erg veel warmte afgeeft. Het nadeel hiervan is wel dat deze houtsoort een stuk sneller opbrandt dan bijvoorbeeld beuken- en essenhout. Doordat het hout snel zijn warme afgeeft aan zijn omgeving, is het erg geschikt om te gebruiken wanneer u er warm bij wilt zitten.

Eikenhout

Eikenhout is een erg harde, maar toch ook elastische houtsoort die erg lang brandt. Er hoeft daarom vrijwel nooit extra hout bijgedaan te worden. Een ander voordeel van deze houtsoort is dat ze brandt met weinig rook. Wel is het hout dat erg lang moet drogen. Voor gebruik moet het maar liefst twee jaar drogen. Wanneer het hout goed gedroogd is geeft het bewegende en knisperende vlammen.

Vuur

Naaldhout

Hout van naaldbomen is erg geliefd als aanmaakhout. Niet zonder reden, want naaldhout brandt erg snel waardoor het uitermate geschikt is om een vuur brandend te krijgen. Er moet echter wel ander hout bij, want deze houtsoort brandt erg snel op. Let ook op de spattende kooltjes die het naaldhout kan veroorzaken.

Hout van fruitbomen

Fruitbomenhout komt niet vaak voor en is moeilijk te krijgen, maar wel erg geschikt en geliefd als stookhout. Het vuur van deze houtsoort is erg mooi en rustig. Het kan wel een tijd duren voordat het hout droog is. Deze houtsoort moet ook echt goed droog zijn wil het gaan branden.

Succes met hout branden!

Hopelijk hebben we u met deze blog op weg kunnen helpen. Veel succes met het stoken van uw vuur!

Gerelateerde artikelen

Houtopslag: 5 tips voor het bewaren van droog haardhout

Het opslaan van haardhout is een belangrijk aandachtspunt. Door haardhout op de juiste manier op te slaan, voorkomt u schimmelvorming.… Lees verder

Haardhout opslaan: tips voor het bewaren van droog hardhout

Haardhout is zeker in de wat koudere maanden van het jaar, wanneer de kachel geregeld brandt, van onschatbare waarde. De… Lees verder