Nieuwste artikelen
U kunt natuurlijk naar de supermarkt gaan om verse groenten en fruit te kopen, maar erg duurzaam is dit natuurlijk niet. Vaak worden deze producten de hele wereld over gevlogen om uiteindelijk op uw bord te belanden. Dit is niet erg gunstig voor milieu. Het geeft dan ook weinig voldoening. Een eigen moestuin geeft dat wel!
Met een groentetuin kunt u zelf uw eigen groenten en fruit kweken. Het onderhouden van een moestuin is niet alleen goed voor het milieu en lekker, het is ook gewoon een erg leuke hobby. Middels onze blog willen we u helpen met onderhouden van uw moestuin. Er zijn namelijk veel dingen om op te letten of rekening mee te houden.
In deze blog gaan we in op het onderhouden van uw moestuin in de maand september. Er zijn verschillende klusjes te doen in deze maand en na het zaaien in het voorjaar valt er ook weer veel te oogsten. Hopelijk kunnen we u met deze tips op weg helpen.
Klusjes in de groentetuin in september
September is de maand waarin het weer gaat veranderen. Dit heeft tot gevolg dat ook de groeiomstandigheden van de verschillende gewassen in uw moestuin gaan veranderen. Goed nieuws: want dit betekent dat er veel valt te oogsten. Dat beloven weer heerlijke maaltijden te worden met uw zelf gekweekte groenten!
De belangrijkste klusjes voor in september:
- Ook in september kunt u nog fruit plukken of rapen. Late appels, peren en frambozen zijn nog steeds heel erg lekker.
- Wilt u kiwi’s in de moestuin? Dan is het tijd om deze aan te planten, zodat de plant in het voorjaar nieuwe scheuten ontwikkelt.
- Druiven hebben volle zon nodig. Zeker in september, wanneer de zon minder vaak begint te schijnen. Zorg ervoor dat de bladeren de zon niet verhinderen. U kunt ze, mocht het nodig zijn, afknippen.
Groentetuin oogsten in september
Vruchtgroenten
In september is het tijd om vruchtgroenten zoals tomaten, paprika’s, pepers, komkommers, aubergines en courgettes te oogsten. Het is belangrijk dat u deze groenten zeer regelmatig oogst. Zo worden ze niet te groot en kan de plant alle energie steken in de vruchten die nog door moeten groeien.
Witlof
Heeft u witlof in de moestuin? Dan is het tijd om hier mee aan de slag te gaan! Witlof wordt geoogst in twee fases; eerst de witlofwortels en later de witlofstronkjes. In september kunt u rustig aan beginnen met het rooien van de wortels. Nadat deze witlofwortels vijftien dagen op het land hebben gelegen, snijdt u de bladerkop zo’n 3 cm boven de wortel af en poot u de witlofwortel opnieuw in de grond.
Bewaaraardappels
Net als de witlof mogen ook de bewaaraardappels uit de grond worden gehaald. Dit kunt u het beste doen op een droge en zonnige dag. Na het oogsten laat u de aardappelen eerst een aantal uur drogen op het grondoppervlak om ze vervolgens te bewaren op een donkere en droge plek.
Fruit
Ook voor verschillende soorten fruit is september de maand om te beginnen met oogsten. Dit geldt onder meer voor appels, peren, meloenen en bessenstruiken zoals de framboos, braam, aalbes en zwarte bes. Lekkere tip: van de bessen kunt u heerlijk jam maken!
Zaden
Naast de groenten en fruit die geoogst kunnen worden in september, zijn ook de zaden aan de beurt in deze maand. Let er er bij het oogsten van zaden echter wel op dat u geen zaden van hybriderassen oogst. De eigenschappen van deze zaden zijn niet erg stabiel, waardoor er geen zekerheid is dat de volgende planten hetzelfde resultaat opleveren.
Naast de hierboven beschreven groenten- en fruitsoorten kunt u ook artisjokken, bietjes, bloemkool, broccoli, Chinese kool, ijsbergsla, knolselderij, knolvenkel, koolrabi, pastinaak, prei, selderij, sluitkool, snijbiet, spinazie, ui en veldsla oogsten. Dat wordt smullen!
Plant je groenten in potgrond van Bustotaal
Gerelateerde artikelen
Houtsnippers in de moestuin! Profiteren jouw planten al van de voordelen?
Bij gebruik van houtsnippers of houthaksels in de tuin of moestuin zitten veel voordelen. Houtsnippers regelen de waterhuishouding, ze zorgen… Lees verder
Zaaien in de lente: deze groenten mogen niet ontbreken
Groenten en fruit worden niet zelden, en dan vooral in de winter, over de hele wereld vervoerd om uiteindelijk op… Lees verder