Nieuwste artikelen
Slakken zijn in de meeste tuinen niet al te graag geziene gasten. Zeker op natte en warme avonden kunnen de weekdieren zich uitgebreid laven aan de mooie bladplanten in je tuin. De beestjes eten gaten in de bladeren en kunnen, zeker als ze met veel zijn, de planten flink beschadigen. Vooral naaktslakken hebben hier een handje van. Wat zijn de beste manieren om slakken te bestrijden en uit je tuin te weren? In dit artikel geven we je een aantal nuttige en milieuvriendelijke tips voor het bestrijden van slakken.
Slakken voorkomen
Als je een enigszins groene tuin hebt, is het vrijwel onmogelijk om slakken helemaal te weren. Toch kun je de aantallen wel in toom houden zodat je tuinplanten niet beschadigd raken. Omdat slakken toch wel enigszins kieskeurige eters zijn, helpt het al als je een aantal plantensoorten in je tuin zet die bij de diertjes niet zo in de smaak vallen. Voorbeelden zijn sterk geurende soorten zoals bieslook. Wil je toch vraatgevoelige planten in de tuin? Zet ze dan bij voorkeur naast de soorten die slakken niet zo lekker vinden. Ook het netjes houden van je kan helpen bij het bestrijden van slakken. De dieren hebben dan namelijk minder schuilplekjes.
Slakken verplaatsen
Vind je toch zo nu en dan een paar slakken in je tuin? Dan kun je de diertjes ook gewoon verplaatsen. Het kost misschien wat extra tijd, maar verplaatsen is een goede en diervriendelijke manier om van slakken af te komen. Zet ze op een plekje in de natuur of het stedelijk groen weer uit. Zo kan de slak rustig verder gaan met zijn leventje en heb jij er in de tuin geen last meer van. Pak je een slak liever niet met de hand op? Dan kun je ook een speciale slakkentang gebruiken voor dit ietwat slijmerige klusje. Je kunt de dieren trouwens het beste verwijderen na een stevige regenbui. Dan komen de dieren namelijk het liefst tevoorschijn en heb je minder kans dat je een exemplaar mist.
Afschrikken met cacaodoppen, grind op schelpen
Een ander effectieve manier van slakken bestrijden is het omringen van vraatgevoelige planten met milieuvriendelijke producten waar slakken niet van houden. Voorbeelden zijn grind en schelpen, maar bijvoorbeeld ook cacaodoppen. Cacaodoppen vormen niet alleen een mooie tuinversiering, ze schrikken door hun geuren structuur ook slakken en katten af. Kokossnippers zorgen voor een gezonde water- en bodemhuishouding, bevorderen de groei van gezonde bacteriën en hebben een afstotende werking op ongewenste dieren. Door een ring van cacaodoppen of kokossnippers rond jouw planten te leggen, houd je slakken vrij gemakkelijk op afstand.
Koperringen
Ook koperringen kunnen uitstekend ingezet worden als slakkenwerende middelen. De dieren hebben namelijk een enorme hekel aan het edelmetaal, vooral omdat koper ze een kleine schok geeft bij aanraking. Je kunt kiezen voor ringen die je rondom de planten kunt plaatsen, maar bijvoorbeeld ook voor speciale koperbanden die rond een bloempot gedraaid kunnen worden.
Zorg voor hindernissen in de tuin
Creëer hindernissen in de tuin waar slakken niet overheen kunnen. Hierbij kun je denken aan scherp zand, sparrennaalden, eierschalen, schelpen, schelpengrit, zaagsel, kaf, houtas, lavagruis, dolomiet, zeewier en koffieprut. Dit zijn obstakels waar slakken slecht overheen kunnen.
Maak je tuin aantrekkelijk voor natuurlijke vijanden
Hoewel een slak door zijn slijmlaag voor veel dieren een onaantrekkelijk hapje vormt, heeft ze wel degelijk natuurlijke vijanden. Veel vogelsoorten (denk aan merels, zanglijsters, eksters, spreeuwen of kraaien), egels, hazelwormen, kikkers, padden, spitsmuizen, duizendpoten en bepaalde loopkevers hebben bijvoorbeeld geregeld slak op het menu staan. Door je tuin aantrekkelijk te maken voor bovengenoemde diersoorten, kun je op een volledig natuurlijke manier slakken bestrijden. Plaats bijvoorbeeld broedkastjes of vogelhuisjes of voorzie je tuin van een dichte haag of het nodige struikgewas. Dat laatste zal bijvoorbeeld de egel of merel zeer op prijs stellen.
Industriële compost
Industriële compost is tuinafval dat je koopt en dat nog dampt (en stinkt naar ammoniak) wanneer het geleverd wordt. In vergelijking met je huisgemaakte compost bevat deze fabriekscompost meer ammoniak, zouten, en ook – als er veel coniferen in verwerkt zijn – harsen. Allemaal stoffen die vervelend zijn voor zowel slakkeneitjes als de volwassen exemplaren. Bovendien heb je er een heel tuinjaar plezier van.
Geef planten alleen ’s ochtends water
Slakken komen vaak ’s avonds pas om de hoek kijken. Geef daarom ’s ochtends je planten alvast water waardoor de grond ’s avonds alweer een stukje droger is. Hierdoor zullen slakken minder snel jouw tuin ingaan.
Schoffel de grond regelmatig
Wanneer je regelmatig de bovenste laag van je border of moestuin gaat schoffelen, droogt de bovenste grondlaag sneller uit. Aangezien slakken niet van droge grond houden, zullen ze sneller wegblijven. Wees niet bang? Dit heeft geen gevolgen voor je planten of bloemen.
Gerelateerde artikelen
Alles over cortenstaal kantopluiting
Na het lezen van dit blog weet je alles over cortenstaal, waarvoor je de cortenstaal kantopsluiting kan gebruiken en hoe… Lees verder
Grind aanleggen: stap voor stap
Nu je hebt gekozen voor grind, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! We leggen je… Lees verder
Grind of split: wat is het verschil en wat past bij jou?
Wil je jouw tuin met een mooi grind- of splitpad laten aanleggen? Of wil je je oprit een nieuw uiterlijk… Lees verder